Επιστήμες της Τέχνης και Αρχιτεκτονική

Οι Richard Rogers, Peter Cook, Tom Dixon, Vivienne Westwood και ο Paul Smith είναι μόνο μερικοί από τους πλέον σημαντικούς βρετανούς σχεδιαστές και αρχιτέκτονες της εποχής μας, έχοντας κερδίσει μια σημαντική θέση στον κόσμο του οπτικού πολιτισμού και της παγκόσμιας βιομηχανίας σχεδιασμού. Την ίδια στιγμή άλλοι σχεδιαστές, μη βρετανικής καταγωγής, όπως ο John Galliano (γεννημένος στο Γιβραλτάρ), Ron Arad (γεννημένος στο Ισραήλ), Nipa Doshi (γεννήθηκε στην Ινδία), Sophia Kokosalaki και Mary Katrantzou (γεννημένες στην Ελλάδα) είναι μερικά παραδείγματα αναγνωρισμένων σύγχρονων σχεδιαστών που έχουν σπουδάσει και εδραιώσει την καριέρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με άλλα λόγια, το Ηνωμένο Βασίλειο τους προσέφερε την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητες του επαγγέλματος που επέλεξαν και τους έχει αναγνωρίσει ως δημιουργούς αντάξιους μιας παγκόσμιας φήμης.

Λαμβάνοντας μια απόφαση για σπουδές σε έναν τομέα όπως οι επιστήμες της τέχνης (art and design) και η αρχιτεκτονική (architecture) δεν έρχεται ποτέ ως έσχατη λύση. Μια τέτοια απόφαση απαιτεί πάθος για τη δημιουργικότητα και πειραματισμό με διαφορετικές έννοιες, μέσα έκφρασης, υλικά και τεχνικές. Οι σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια ευκαιρία μάθησης όχι μόνο σε σχέση με τον τομέα επιλογής των σπουδών, αλλά και για να βιώσει ο υποψήφιος φοιτητής τις νέες τάσεις στη φωτογραφία, μόδα, την τέχνη, το σχεδιασμό και τη μουσική που αντικατοπτρίζονται στις σύγχρονες τάσεις της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, είναι μια ευκαιρία προκειμένου ο υποψήφιος να μάθει πώς μπορεί να γίνει επαγγελματίας στον τομέα της προτίμησής του, να υποστηρίξει και να προωθήσει τις δικές του ιδέες και να μάθει πώς να ξεπεραστούν πιθανές δυσκολίες. Οι σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία προετοιμάζουν για την ομαλή εισαγωγή σας σε ένα περιβάλλον εργασίας (ως μέρος μιας ομάδας ή ατομικά) μέσα σε ένα πνεύμα υγιούς ανταγωνισμού και φιλικής συνεργασίας.

Πριν από διακόσια χρόνια, το Βρετανικό design έθεσε τις βάσεις για τη νέα βιομηχανική εποχή με πρωτοποριακούς στοχαστές, βιομήχανους και εφευρέτες συμπεριλαμβανομένων των John Ruskin, William Morris και Charles Rennie Mackintosh. Συνεπώς, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι αναπτύχθηκε ένα εκπαιδευτικό σύστημα με ισχυρή και προοδευτική σκέψη που προσπαθεί πάντα να βρει μια ισορροπία μεταξύ των αναγκών της βιομηχανίας και της ανθρωπότητας στοχεύοντας συγχρόνως στην ακαδημαϊκή έρευνα.

Ο σχεδιασμός (art and design) αποτελεί εμφανές μέρος του οπτικού πολιτισμού και αναγνωρίζεται στο πλαίσιο του Βρετανικού εκπαιδευτικού συστήματος. Το ακαδημαϊκό σύστημα υποστηρίζει νέους σχεδιαστές και νέες ιδέες, διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις όπως η έκθεση «νέων σχεδιαστών όπου οι απόφοιτοι έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τα έργα τους και να ξεκινήσουν μια καριέρα στον τομέα που έχουν ονειρευτεί. Οι σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελούν έκφραση πολυτέλειας, αλλά μια επένδυση στο μέλλον και στη δημιουργία των επαγγελματιών σχεδιαστών. Λόγω της ποιότητας του Βρετανικού ακαδημαϊκού συστήματος ως προς την παραγωγή ιδεών και δημιουργών του μέλλοντος, ένα πτυχίο στις επιστήμες της τέχνης (art and design) και την αρχιτεκτονική (architecture) δίνει ευκαιρίες δημιουργίας και απασχόλησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συμβουλές για τη δημιουργία Portfolio – PORTFOLIO TIPS

– Υπογραμμίστε την διαφορετικότητά σας “show you are different” συνδέοντας τη δημιουργικότητα (creativity) με την δική σας προσωπικότητα μέσω της διαρκούς έμπνευσης (inspiration).
– Συνδέστε το σχεδιασμό (design) με τις σύγχρονες τάσεις (trends) και τεχνικές.
– Παραμείνετε “ανοιχτόμυαλοι” (open-minded) και εκφράστε τη δημιουργικότητά σας μέσα από τον πειραματισμό με διαφορετικά μέσα και τεχνικές. Κάντε μέρος της δημιουργικότητας την καθημερινότητά σας.
– Επιδείξτε ενθουσιασμό (enthusiasm) και αποτελεσματικότητα με τη συνεχή προσπάθεια και εξερεύνηση νέων ιδεών και εννοιών.
– Να βρίσκεστε σε “οπτική επαγρύπνηση” “visually alert” αναγνωρίζοντας στοιχεία της καθημερινής σας ζωής που συνδέονται με τις σύγχρονες τάσεις και αντιλήψεις του σχεδιασμού.
– Επιδείξτε τον ενθουσιασμό σας για το πεδίο που επιθυμείτε να σπουδάσετε συμμετέχοντας δημιουργικά σε ένα εύρος θεμάτων που αντιπροσωπεύουν τον τομέα της ειδικότητάς σας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ FOUNDATION ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Περισσότερα άρθρα για σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία