Ο Κωνσταντίνος Κοσμίδης, School Director του UKFC College of Athens, μιλάει στη Lion’s Voice για το Ηνωμένο Βασίλειο ως εκπαιδευτικό προορισμό. Μετά την αποφοίτηση του από το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, ο Κωσταντίνος ορίστηκε Fellow of the Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC), και συνεχίζει να είναι ενεργό μέλος του UKCTE, το Κέντρο Tissue Engineering του ΗΒ. Σήμερα, είναι Διευθυντής Σπουδών του UKFC Foundation, στην Αθήνα, όπου μεριμνά για την προετοιμασία μαθητών όσον αφορά στην σπουδές και στην ζωή στα Βρετανικά πανεπιστήμια.

Τι κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για σπουδές παγκοσμίως;

KK: Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα, υπάρχουν περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια σπουδαστές που φοιτούν στο εξωτερικό παγκοσμίως. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής επιλογή των σπουδαστών στο εξωτερικό (μετά τις ΗΠΑ) και μακράν ο πιο δημοφιλής Ευρωπαϊκός προορισμός καθώς φιλοξενεί κατά προσέγγιση το 10% όλων των διεθνών σπουδαστών. Πιο συγκεκριμένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο κατοικούν περισσότεροι από 250.000 διεθνείς σπουδαστές από περισσότερες από 90 διαφορετικές χώρες, δημιουργώντας ένα πραγματικά μοναδικό πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Είναι γνωστό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται μερικά από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου με μια ευρεία γκάμα επιλογής σπουδών. Το Βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί σε ένα πλαίσιο που καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες και δημιουργεί μια φοιτητική κοινότητα η οποία παρακινεί κάθε σπουδαστή να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του και την ίδια στιγμή να εξελιχθεί σε ένα υπεύθυνο, αυτόνομο και ώριμο άτομο. Η ακαδημαϊκή υπεροχή είναι το πιο σημαντικό μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος στην Βρετανία και όλα τα Βρετανικά πτυχία είναι αναγνωρισμένα σε όλο τον κόσμο έτσι ώστε να μπορούν οι μαθητές να επεκτείνουν την σταδιοδρομία τους διεθνώς. Η τεράστια ποικιλία ακαδημαϊκών κύκλων σπουδών είναι άλλος ένας σημαντικός λόγος που ελκύει ακόμα περισσότερους σπουδαστές, οι οποίοι είναι σε θέση να επιλέξουν ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο καλύπτει τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές τους ανάγκες. Επιπλέον, υπάρχει ένα ισχυρό δίκτυο υπηρεσιών στήριξης των σπουδαστών που διασφαλίζει ότι όλοι οι σπουδαστές είναι σε θέση να αναζητήσουν την μέγιστη βοήθεια τόσο σε θέματα ακαδημαϊκά όσο και κοινωνικά. Τέλος, καθώς διανύουμε μια αντίξοη περίοδο οικονομικής κρίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο οικονομικούς προορισμούς ανώτατης εκπαίδευσης.

Γιατί είναι το ΗΒ τόσο δημοφιλές στους Έλληνες σπουδαστές συγκεκριμένα;

KK: Πέρα από τους λόγους που ήδη αναφέρθηκαν, η ανασφάλεια των εγχώριων εξετάσεων για εισαγωγή στα πανεπιστήμια φέρεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Υπάρχουν μαθητές με εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες, οι οποίοι, εξαιτίας μιας φτωχής μεμονωμένης απόδοσης, δεν επιτυγχάνουν την είσοδο τους στο πανεπιστήμιο. Τα Βρετανικά πανεπιστήμια είναι πιο ευέλικτα σε σχέση με τις απαιτήσεις για εισαγωγή σε αυτά. Υπάρχουν προηγμένοι μηχανισμοί εισαγωγής που διαφυλάσσουν τα συμφέροντα τόσο των πανεπιστημίων όσο και των αιτούντων, και εγγυώνται ίση πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση.

Έχει επηρεάσει η εγχώρια οικονομική κρίση την εκροή μαθητών;

KK: Η παρούσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι ο πιο πρόσφατος παράγοντας που επηρεάζει τις επιλογές πολλών δυνητικών σπουδαστών. Η πιθανότητα να αναζητήσουν μια σταδιοδρομία στο Ηνωμένο Βασίλειο ή κάπου αλλού στον κόσμο είναι μια όλο και πιο ελκυστική προοπτική για έναν σημαντικό αριθμών Ελλήνων αιτούντων ειδικά κατά τα τελευταία χρόνια.

Τι γίνεται με την ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο; Τα αγγλικά είναι συχνό πρόβλημα;

KK: Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει ένα ουσιαστικά ιδανικό και φιλόξενο πολυπολιτισμικό περιβάλλον, καθώς υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες ξένους φοιτητές κάθε χρόνο.

Όλο τα Βρετανικά πανεπιστήμια ορίζουν σαφώς τις απατήσεις τους σε σχέση με την γλώσσα. Πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι φοιτητές θα είναι σε θέση όχι μόνο να εκπληρώσουν τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις αλλά και να συμμετάσχουν στην κοινωνική ζωή στο ΗΒ. Γι’ αυτό τον λόγο, η διδασκαλία των αγγλικών είναι μεγάλης σημασίας για τον μαθητή.

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή ακαδημαϊκά μονοπάτια;

KK: Η Μηχανική, η Διοίκηση Επιχειρήσεων και τα Οικονομικά είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές όχι μόνο μεταξύ των Ελλήνων φοιτητών, αλλά διεθνώς. Παρ’ όλ’αυτά, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μαθητών που ακολουθούν διάφορα άλλα μονοπάτια που ποικίλλουν από φαρμακευτικές επιστήμες μέχρι προγράμματα ψυχολογίας και σχεδίου και τέχνης.

Πόσο καλά τα πάνε οι Έλληνες μαθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο; Ποιές είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ακαδημαϊκά;

KK: Οι Έλληνες μαθητές έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά αποχώρησης πριν την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Υπάρχουν φυσικά πολλές διαφορές μεταξύ του Βρετανικού και του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος αλλά τα πανεπιστήμια εισάγουν τους σπουδαστές στις δικές τους διδακτικές μεθόδους ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν ότι όλοι οι σπουδαστές είναι ενήμεροι των κανονισμών και των ρυθμίσεων που εφαρμόζουν. Ένας σημαντικός αριθμός σπουδαστών παρακολουθούν επίσης προπαρασκευαστικά προγράμματα – γνωστά συνήθως ως προγράμματα foundation – στην πατρίδα τους. Αυτά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να προσφέρουν την κατάλληλη ακαδημαϊκή προετοιμασία ενώ ταυτόχρονα εξοπλίζουν τους μαθητές με πολύτιμη εμπειρία ώστε να τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Βρετανικών πανεπιστημίων.

Οι σπουδές στην Μεγάλη Βρετανία επηρεάζουν θετικά τις επαγγελματικές προοπτικές των σπουδαστών;

KK: Οι σπουδές στο Ηνωμ. Βασίλειο είναι σίγουρα επένδυση για το μέλλον του σπουδαστή. Όλα τα πτυχία των Βρετανικών πανεπιστημίων καλύπτουν εξαιρετικά αυστηρά επίπεδα ποιότητας τα οποία ελέγχονται από συγκεκριμένους φορείς διασφάλισης ποιότητας όπως ο Ofqual (Qualifications and Examinations Regulator) στην Αγγλία, το QAA (Quality Assurance Agency for Higher Education) και το REF (Research Excellence Framework). Κατά συνέπεια, το ποιοτικό επίπεδο των Βρετανικών πανεπιστημίων κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως. Σπουδάζοντας σε ένα περιβάλλον τέτοιας ακαδημαϊκής υπεροχής, οι σπουδαστές αποκτούν όλες τις απαραίτητες ικανότητες που θα τους δώσουν την δυνατότητα να επιτύχουν επαγγελματικά.