Αρχιτεκτονική στη Μεγάλη Βρετάνια

Αρχιτεκτονική στην Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία

BSc/BEng/MEng (Hons) in Architecture

Γιατί Αρχιτεκτονική;

Ο κλάδος της Αρχιτεκτονικής αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία. Συνδυάζοντας την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία, οι σπουδές αρχιτεκτονικής βοηθούν τους υποψήφιους μαθητές να αναπτύξουν τις προσωπικές τους δεξιότητες και να εξελιχθούν επαγγελματικά. Ο κλάδος της αρχιτεκτονικής παρέχει μια ισορροπία γνώσεων που αφορούν τη σύγχρονη τεχνολογία, τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χρήση λογικών διαδικασιών σκέψης καθώς και την ενσωμάτωση της δημιουργικής τέχνης προσφέροντας έτσι ένα πτυχίο με ποικίλες κατευθύνσεις.

Μετά την αποφοίτηση, ένας αρχιτέκτονας συναντάει ένα μεγάλο εύρος απασχόλησης. Π.χ. κάποιοι ειδικεύονται στην οικιστική αρχιτεκτονική ή κάποιοι άλλοι επιλέγουν να αφοσιωθούν στη σχεδίαση εμπορικών κτιρίων. Όποια κατεύθυνση της αρχιτεκτονικής και να ακολουθήσει ένας απόφοιτος αρχιτεκτονικής το βέβαιο είναι ότι του παρέχεται μια ποικιλία από εργασιακά περιβάλλοντα καθώς και μεγάλο εύρος  έργων ενασχόλησης.

Πως σπουδάζω Αρχιτεκτονική στην Αγγλία;

Οι σπουδές αρχιτεκτονικής στη Μεγάλη Βρετανία είναι συναρπαστικές και η διαδικασία για να γίνει ένας υποψήφιος σπουδαστής αρχιτέκτονας διέπεται από το Βασιλικό Ινστιτούτο των Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA) , που ρυθμίζει και παρακολουθεί τη διαδικασία σπουδών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι σπουδές αρχιτεκτονικής χωρίζονται σε μόλις τρία μέρη. Το πρώτο μέρος απαιτεί τη λήψη ενός προπτυχιακού (bachelor) πτυχίου πάνω στο κλάδο της αρχιτεκτονικής. To μέρος αυτό διαρκεί για τρία έτη σπουδών πλήρους παρακολούθησης ενώ το πτυχίο της αρχιτεκτονικής σας δίνει επίσης το δικαίωμα δωρεάν φοιτητικής συμμετοχής στο RIBA Ι.

Με την ολοκλήρωση του bachelor πτυχίου σας φοιτητής, έχετε το δικαίωμα να προχωρήσετε στη δεύτερη φάση των σπουδών σας που ονομάζεται “RIBA II”. Αυτό το μέρος της διαδικασίας ενισχύει τη συνολικές σας γνώσεις πάνω στην αρχιτεκτονική και συγχρόνως  εξετάζει την πολυπλοκότητα διαφόρων έργων. Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου δύο χρόνια πλήρους φοίτησης για να ολοκληρωθεί . Μπορείτε να επιλέξετε να συνεχίσετε στο ίδιο πανεπιστήμιο αλλά και κάπου διαφορετικά.  Οι περισσότερες σχολές καθώς και τα μαθήματα βασίζονται κυρίως στις δεξιότητες σχεδιασμού και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό στην πρακτική εξάσκηση του φοιτητή  που πραγματοποιείται σε όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

Το τελικό στάδιο της εκπαίδευσης σας στην Αρχιτεκτονική είναι γνωστό ως RIBA III και απαιτεί να ολοκληρώσει ο υποψήφιος τουλάχιστο δύο χρόνια επαγγελματικής κατάρτισης πριν από τις τελικές εξετάσεις. Με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του τελικού σταδίου οι απόφοιτοι μπορούν να εγγραφούν ως αρχιτέκτονες στο Συμβούλιο Εγγραφής Αρχιτεκτόνων (ARB). Με την εγγραφή σας επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα τον τίτλο του «αρχιτέκτονα», ο οποίος προστατεύεται από το νόμο, και να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στο κοινό .

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί σπουδαστές μετά την ολοκλήρωση μόνο του πρώτου ή και δεύτερου μέρους μπορούν να εργαστούν σε πολλούς τομείς  όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η συντήρηση.

Αρχιτεκτονική και Προϋποθέσεις Εισόδου για σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία

Η αρχιτεκτονική συσχετίζεται με μια ποικιλία θεμάτων και απαιτεί καλές γνώσεις  μαθηματικών, φυσικής, γνώσεις σχεδιασμού αλλά κυρίως δημιουργικότητα και πάθος για την επιστήμη.  Τα περισσότερα πανεπιστήμια και σχολές αρχιτεκτονικής απαιτούν εκτός από τις βαθμολογίες του απολυτηρίου και ένα δείγμα δουλειάς (Portfolio) στο οποίο θα αντικατοπτρίζεται η δημιουργική σας ικανότητα πάνω στο σχέδιο, τη φωτογραφία, την κατασκευή 3D μακετών, τα κολάζ και πολλά άλλα. To portfolio σας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της αίτησης σας και πολλές φορές ακόμα και εάν υπάρχει κάποια απόκλιση του βαθμού του απολυτηρίου που απαιτείται, πολλά πανεπιστήμια θα δεχθούν υποψήφιους των οποίων το portfolio τους είναι ολοκληρωμένο και αποδεικνύει τις ικανότητες τους.

Στη σχολή μας προετοιμάζουμε με απόλυτη επιτυχία τους υποψήφιους σπουδαστές μας οι οποίοι λαμβάνουν προσφορές από τα καλύτερα πανεπιστήμια αρχιτεκτονικής στη Μεγάλη Βρετανία.

Σας περιμένουμε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις μας να συζητήσουμε από κοντά και να σχεδιάσουμε μαζί και με υπευθυνότητα την ακαδημαϊκή σας εξέλιξη στον κλάδο της Αρχιτεκτονικής.

Συμβουλές για τη δημιουργία Portfolio – PORTFOLIO TIPS

– Υπογραμμίστε την διαφορετικότητά σας “show you are different” συνδέοντας τη δημιουργικότητα (creativity) με την δική σας προσωπικότητα μέσω της διαρκούς έμπνευσης (inspiration).

– Συνδέστε το σχεδιασμό (design) με τις σύγχρονες τάσεις (trends) και τεχνικές.

– Παραμείνετε “ανοιχτόμυαλοι” (open-minded) και εκφράστε τη δημιουργικότητά σας μέσα από τον πειραματισμό με διαφορετικά μέσα και τεχνικές. Κάντε μέρος της δημιουργικότητας την καθημερινότητά σας.

– Επιδείξτε ενθουσιασμό (enthusiasm) και αποτελεσματικότητα με τη συνεχή προσπάθεια και εξερεύνηση νέων ιδεών και εννοιών.

– Να βρίσκεστε σε “οπτική επαγρύπνηση” “visually alert” αναγνωρίζοντας στοιχεία της καθημερινής σας ζωής που συνδέονται με τις σύγχρονες τάσεις και αντιλήψεις του σχεδιασμού.

– Επιδείξτε τον ενθουσιασμό σας για το πεδίο που επιθυμείτε να σπουδάσετε συμμετέχοντας δημιουργικά σε ένα εύρος θεμάτων που αντιπροσωπεύουν τον τομέα της ειδικότητάς σας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ FOUNDATION ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Περισσότερα άρθρα για σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία